Alle blogs

Blockchain in de zorg en bij verkiezingen?

Zoals reeds aangekondigd is het resultaat van de proef om de blockchain in de (kraam)zorg te gebruiken inmiddels bekend. De – beperkte – proef met de door Ledger Leopard ontwikkelde blockchain is door Pels Rijcken Advocaten juridisch betrouwbaar gecertificeerd.

Uit berichtgeving van het FD en Zorgvisie blijkt dat gebruik van het systeem in belangrijke mate het administratieve deel van de zorg verlicht en dat hierdoor een grote efficiency en daarmee een kostenbesparing te behalen is. Of het ook voor de zorgverlener zelf een tijdbesparing oplevert is niet bekend gemaakt, terwijl juist de verwachting was ook op dat onderdeel een grote besparing te behalen was.

Inmiddels wordt nagedacht over de vraag of er andere systemen te bedenken zijn dan de blockchain-techniek om een soortgelijke efficiency te bereiken zonder dat vraagstuk over privacy, toezicht en digitale identiteit aandacht blijven vragen.

Ten aanzien van de blockchaintoepassing bij verkiezingen is beslist dat – in navolging van het rapport van de commissie van Korthals-Altes uit 2007 – papier leidend blijft.

De Steen der Wijzen, nodig om de persoonsgegevens conform de wettelijke vereisten vast te leggen, is nog niet gevonden in deze prille techniek ontwikkeling. Wat een vereenvoudiging van de administratie veel tijd en geld kan besparen zal echter een prikkel zijn om te blijven zoeken naar verbetering.

Wij blijven Blockchain in de zorg volgen en u informeren.

Op de hoogte blijven?

Ontvang de laatste updates op dit rechtsgebied maandelijks in je inbox.

Misschien ook interessant?

Blockchain in de zorg en bij verkiezingen?

6 juli 2018 - Zoals reeds aangekondigd is het resultaat van de proef om de blockchain in de (kraam)zorg te gebruiken inmiddels bekend. De…

Blockchain in de zorg en bij verkiezingen?

Blockchain in de zorg

5 juni 2018 - Iedereen denkt bij Blockchain gelijk aan virtuele munten. Blockchain zelf is echter een mogelijkheid zonder weerga om administratieve rompslomp, waarvan…

Blockchain in de zorg

Arbo-boete; is wel sprake van een overtreding?

28 maart 2018 - In een tweetal recente uitspraken heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (“de Afdeling”) zich uitgelaten over de…

Arbo-boete; is wel sprake van een overtreding?
Interessant artikel?

De laatste updates rechtstreeks in je inbox.