Alle blogs

Vakantiegedachten 2018

Als je keihard werkt, mag je serieus vakantie vieren. Met de bouwvak in aantocht is het voor u als opdrachtgever of aannemer en voor ons als bouwrechtjuristen dit jaar weer druk als vanouds. De bureaus moeten leeg; dus pak het snel op en zorg dat het contract getekend kan worden voor de vakantie. Dat doen we natuurlijk graag, goed en in begrijpelijke taal zodat iedereen weet waar zijn/haar handtekening onder staat.

Traditionele modellen

Waar wij tegenaan lopen is dat de contractswensen vaak nog traditioneel zijn en daardoor beperkt. Doe mij maar een UAV-contract of als men modern wil doen een UAV-GC-contract. Als variant ertussen ziet men de bouwteamovereenkomst, regelmatig zonder dat beseft wordt daarbij toch al een keuze voor de soort aannemingsovereenkomst gemaakt moet worden. En dat terwijl deze (beperkte) keuze niet iedereen past.

Als gevolg van grote drukte in de bouw, is de behoefte bij aannemers aan UAV-GC-contracten namelijk veel kleiner geworden. “Doe mij maar een UAV-bestek”, hoor ik regelmatig. Daartegenover willen opdrachtgevers als gemeentes en coöperaties steeds vaker aanbesteden op basis van een UAV-GC-contract.

Mijn advies

Zit hier van beide kanten niet te dogmatisch in ! Het gaat opdrachtgevers om een beperking van het risico op meerwerk en termijnverlengingen door ontwerpfouten van hun adviseurs. Maar Aannemers hebben gezien hun krappe planningen even veel belang bij zo min mogelijk problemen op het werk. Er zijn genoeg onderdelen waarvan het ontwerp beter bij hen kan liggen. Denk bijvoorbeeld aan de installaties. Is een aannemer niet veel meer gebaat bij een eigen installatieadviseur en/of kan hij het niet veel beter aan zijn onderaannemer-installateur overlaten? Dat geeft hem immers wellicht ook nog wat extra ruimte in zijn ontwerpkeuzes.

Modules/hybride contracten

Niet alleen de bouw is bezig met modules en prefab-oplossingen. Ook wij juristen kunnen oplossingen bieden, waar iedereen profijt van heeft. Ik blogde al over het aanpassen van de bouwteamovereenkomst aan de UAV-GC 2005, waardoor de ontwerpverantwoordelijkheid moderner verdeeld kan worden. Er zijn meer hybride varianten te creëren, gebruik makend van (onderdelen van) de bestaande modellen. Op basis van de specifieke wensen en eisen van opdrachtgever en aannemer, kan vervolgens een passend – en modern ! – contract gemaakt worden.

Frans eiland

Op het Franse eiland waar ik naar toe ga, denk ik hier verder over na. Na mijn vakantie kom ik hierop terug.

Ik wens u een mooie bouwvak 2018!

Op de hoogte blijven?

Ontvang de laatste updates op dit rechtsgebied maandelijks in je inbox.

Misschien ook interessant?

Bouwcontracten en BIM

24 april 2019 - Vanuit het BIM-perspectief moet er met de Nederlandse modellen nog wel wat gebeuren. Het BIM-Loket heeft weliswaar een mooi BIM-protocol…

Bouwcontracten en BIM

Exact weten wat er met circulair wordt bedoeld

25 februari 2019 - Ontwikkelaars en aannemers krijgen steeds meer aandacht voor circulair bouwen. Maar wat wordt nou precies bedoeld met circulair? Volgens advocaat…

Exact weten wat er met circulair wordt bedoeld

Maatregelenpakket stikstofcrisis: gaat het werken?

14 november 2019 - Gisteren heeft het kabinet in een persconferentie en een kamerbrief het maatregelenpakket bekendgemaakt waarmee het de stikstofcrisis wil aanpakken op…

Maatregelenpakket stikstofcrisis: gaat het werken?
Interessant artikel?

De laatste updates rechtstreeks in je inbox.