Alle nieuwsartikelen

Lezing over de verdeling van schaarse rechten bij speelautomatenhallen

Op uitnodiging van de VAN Kansspelen brancheorganisatie (VAN) mocht onze advocaat Cornelis van der Sluis 14 november een lezing geven over het verdelen van schaarse vergunningen. Dit onderwerp speelt juist in de speelautomatenhallen-branche dus de zaal zat vol en deed interactief mee.

VAN-advies en VNG-handreiking

Gedurende de lezing werden de hoogtepunten van een eerder advies van Ten Holter Noordam voor de VAN afgezet tegen een recent verschenen handreiking van de VNG Handreiking over schaarse vergunningen.

Belangrijke overeenkomsten tussen de twee richtlijnen voor de praktijk zijn dat:

  • mededingingsruimte moet worden geboden
  • een vergelijkende toets het meest geschikte verdelingsmechanisme is om het algemeen belang voldoende in acht te nemen
  • de looptijd van een schaarse vergunning mede bepaald wordt door de aard van de ‘economische activiteit’, de terugverdientijd, de arbeidskrachten van de exploitant en daarmee de rechtszekerheid van het personeel en de exploitant.

 

Verschillen tussen de twee documenten zijn er ook. Eén daarvan springt in het oog. Juist voor de dagelijkse praktijk is op dit moment van belang het overgangsrecht.  Met de nieuwe inzichten bij het verdelen van schaarse rechten is het niet zelden dat er sprake is van een exploitant die al geruime tijd (voor onbepaalde tijd) een vergunningrelatie heeft. Dat vraagt oog voor dat gegeven en dus een redelijke overgangstermijn (zie ook dit artikel in De Stentor). In het VAN-advies wordt daar expliciet op ingegaan. Zo valt, voor het belangen van de termijn, te denken aan relevante factoren als het opgewekte vertrouwen, rechtszekerheid, lopende verplichtingen, de terugverdientijd etc.

Tips voor de praktijk

Aan de hand van een overzicht van gekozen looptijden en overgangsregelingen bij gemeenten die al tot wijziging van beleid of wetgeving zijn overgegaan, volgde een enkele tip. Belangrijk daarbij is dat exploitanten en gemeenten vooral samen om tafel moeten zitten om wensen, verwachtingen en plichten helder te krijgen. Juist daarin ligt de basis voor een goede verdeelprocedure en daarmee de kans op het voorkomen van juridische procedures.

Een kort verslag is ook te vinden op website van Gaming in Holland.

Op de hoogte blijven?

Ontvang de laatste updates op dit rechtsgebied maandelijks in je inbox.

Misschien ook interessant?

Maatregelenpakket stikstofcrisis: gaat het werken?

14 november 2019 - Gisteren heeft het kabinet in een persconferentie en een kamerbrief het maatregelenpakket bekendgemaakt waarmee het de stikstofcrisis wil aanpakken op…

Maatregelenpakket stikstofcrisis: gaat het werken?
Interessant artikel?

De laatste updates rechtstreeks in je inbox.