null

Klaar voor Brexit. 5 stappen voor snel vervoer via de Nederlandse havens

Rond alle onzekerheid over Brexit, is het initiatief GETREADYFOR BREXIT erin geslaagd om een duidelijk stappenplan te formuleren voor snel vervoer via de Nederlandse havens na 1 januari 2021:

Bron: www.getreadyforbrexit.eu

Deze afbeelding is van www.getreadyforbrexit.eu

Stap 1: maak u bekend bij de Douane

Nog geen relatie met de Douane? Vraag zo snel mogelijk bij hen een EORI-nummer aan.
Elk bedrijf in Europa dat invoert of uitvoert heeft van de Douane een dergelijk uniek identificatienummer nodig. Ook als u als importeur of exporteur uw invoer- en/of uitvoeraangiften overlaat aan een expediteur of douaneagent.
Let op! Werkt u momenteel met een Brits EORI-nummer? Na de Brexit moet u dit omzetten naar een EORI-nummer uit de EU.

Stap 2: bepaal wie de invoer- of uitvoeraangiften doet

Bepaal als importeur of exporteur of u na de Brexit zelf bij de Douane invoer- c.q. uitvoeraangiften wilt doen, of dat u een expediteur of douaneagent inschakelt. Doet u de aangiften zelf, dan zijn aparte software en vergunningen nodig. Voor deze software vindt u op de douanewebsite een overzicht van mogelijke leveranciers. Wellicht zijn ook afspraken met de NVWA en/of ILT nodig. Of als vervoerder een CEMT-vergunning.

Stap 3: spreek af wie de douanedocumenten voormeldt

Na de Brexit is het via Portbase voormelden van douanedocumenten bij alle ferryterminals en het merendeel van de shortsea-terminals verplicht. Dat kan de importeur/exporteur doen, maar ook de expediteur, douaneagent of bij gelegenheid de vervoerder. Spreek dit goed af! Zonder voormelding krijgt de vervoerder geen toegang tot de terminal.

Stap 4: abonneer u op de Portbase-services

Digitaal voormelden en het real-time volgen van uw lading doet u via Portbase. Voor importlading abonneert u zich op de services Melding Import Documentatie en Import Status. Voor exportlading zijn dat de services Melding Export Documentatie en Track & Trace Export.

Stap 5: check vooraf of de terminal het douanedocument heeft

Alleen digitaal voorgemelde lading kan de terminal op en af. Anders komt de container of trailer hier tot stilstand. U wordt  dan verwezen naar een tijdelijke parkeerlocatie. U kunt daar contact opnemen met uw opdrachtgever of transportplanner om de noodzakelijke formaliteiten alsnog in orde te krijgen.

Check daarom voordat u gaat rijden altijd via Portbase de status bij de terminal. Geen douanedocument, geen voormelding bij de terminal, géén vervoer!

Daarnaast heeft ook de overheid van het Verenigd Koninkrijk een stappenplan opgesteld voor douane activiteiten en grenscontroles. Ook is er een handige online tool voorhanden om na te gaan of u wijzigingen dient door te voeren in uw logistiek papierwerk.  Waarschijnlijk hebben ze in het verenigd Koninkrijk gedacht aan de leus van de belastingdienst: ‘Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker.’ We zullen het gaan zien.