Schaarse vergunningen

De overheid heeft de positie gekregen om bepaalde ontwikkelingen toe te staan die zonder een besluit (een vergunning) niet mogen. Diezelfde overheid heeft soms de (logische) voorkeur om het aantal van dergelijke ontwikkelingen te maximeren. Vier coffeeshops in de gemeente, één seks-inrichting of één speelautomatenhal worden dan bijvoorbeeld om beleidsmatige of bedrijfseconomische redenen voldoende geacht. Daarmee wordt het toestaan door die overheid een schaars recht waar meerdere gegadigden voor in de race kunnen of willen zijn.

Over het vergeven van zo’n recht / vergunning is zeker sinds eind 2016 veel te doen. De bestuursrechter heeft toen duidelijk gemaakt dat een transparante procedure moet worden doorlopen alvorens een vergunning kan worden vergeven of verlengd. Die procedure kan in beginsel ook niet tot iets anders leiden dan een tijdelijke vergunning. Dit alles om de mededinging mogelijk te maken.

Dit stelt zowel exploitanten van bijvoorbeeld standplaatsen, speelautomatenhallen of organisatoren van evenementen voor grote vragen. Ook overheden worstelen merkbaar met dit nieuwe pakket aan eisen. De advocaten van Ten Holter Noordam zijn betrokken in veel procedures. Zij adviseren en procederen continu over dit onderwerp. Zij staan zowel overheden bij in het opstellen van regelgeving (verordeningen en beleid) en begeleiden hen bij verdelingsprocedures en eventuele juridische procedures die volgen. Ook staan zij exploitanten bij die geconfronteerd worden met het beëindigen van langdurige vergunningrelaties of een procedure die volgt op een verdeelprocedure. Tot slot spreken zij geregeld voor brancheorganisaties, gemeenteraden en andere instellingen en organisaties die te maken hebben met de verdeling van schaarse rechten.

Onze advocaten publiceren regelmatig blogs over dit onderwerp. Een selectie van de meest recente blogs kunt u hieronder bekijken. Meer lezen? Klik hier.

Gerelateerde berichten

Supermarkten en de verdeling van schaarse vergunningen

30 november 2018 - De vraag of het onderwerp “verdelen van schaarse rechten” ook een rol speelt bij ruimtelijke besluitvorming is in meerdere blogs…

Supermarkten en de verdeling van schaarse vergunningen

Schaarse rechten; ook bij ruimtelijke besluitvorming?

6 juni 2018 - In deze reeks over schaarse rechten (waaronder vergunningen) is al een aantal keer stilgestaan bij de vraag of ook ruimtelijke…

Schaarse rechten; ook bij ruimtelijke besluitvorming?

Advocaten

Casper Dekker

Michael de Groot

Cornelis van der Sluis

Job Velthuizen

Jurgen Vermeulen

Arjan van de Watering

Op de hoogte blijven?

Ontvang de laatste updates op dit rechtsgebied maandelijks in je inbox.